Začiatky používania trapových podmazov a prvkov u nás sa však spájajú skôr so silnou vlnou kritiky, pretože to dalo priestor vzniku nových mien na scéne, ktorý do slovenského rapu začali aktívnejšie prinášať módu, ako ďalší z prvkov, čo k tomu patrí. Je síce pravda, že texty o móde tu boli už dávnejšie, ako príklad môžeme uviesť skladbu “White Tee je nutnosť” z roku 2009 od H16 a Delika z formácie Moja reč. Rytmus vo svojich textoch tiež často zmieňuje módne značky, ale za jednu z najkontroverznejších skupín, ktorá roku 2013 vydala skladbu “Rap a Móda”, je košická Haha Crew. Bývalý člen zoskupenia Dramatikz YakSha založil vlastné vydavateľstvo I Love Party Production, neskôr premenované na FCKTHEM a okrem Haha Crew zastrešoval aj rapera, využívajúceho prevažne beaty v štýle žánru grime, Gleb-a, ktorého skladba “Stanica Zoo” zožala veľký úspech fanúšikov, ktorým sa páčil nový zvuk, ktorý tu nebol dovtedy veľmi často počuť. Fakt, ktorý sa dlho považoval za veľmi uznaniahodný je ten, že FCKTHEM oslovil a presadil amerického rapera s pseudonymom Tekashi alebo 6ix9ine, ktorý sa však o pár rokov neskôr dostal do konfliktu s políciou a väčšina, nie len, slovenskej scény ho odsúdila a nazvala ho “snitchom”. Snitch znamená v rapovom slangu osoba, ktorá zradila svojich spolupracovníkov a upozornila políciu na ilegálne skutky, ktoré mali zostať iba medzi nimi, tým pádom sa táto osoba označuje ako nedôveryhodná a býva prirovnávaná k hlodavcom, konkrétne k potkanom, pretože urobí všetko preto, aby si zachránil svoj vlastný kožuch, aj keby mal zradiť vlastných.  V roku 2014 sa na slovenskej rapovej scéne objavil ďalší fanúšik módy, ktorý ju obohatil aj o lyrické referencie na filmové diela, a ktorý vydal svoj debutový singel “Lost”, Pil C. Ego z Kontrafaktu rozbiehal projekt, kde sa snažil dať priestor mladým talentom, aby sa zviditeľnili a pod novovzniknutým Podzemgang vyšli skladby ženskej raperky Aless “Iné hodnoty”, alebo aj speváčka Sima dostala možnosť vydať pod Podzemgang-om “On je len kamarát”, kde sa objavil aj sám Ego. 

  Ako súčasťou novej školy môžeme brať aj práve fakt, že sa do rapu začali angažovať a začali byť populárne a úspešné práve ženské interpretky. V roku 2015 na albume DMS MMXV počujeme raperský pseudonym speváčky Martiny “Tiny” Csillágovej Minimo v skladbe “Prepáč”. Svoje vlastné hudobné vydavateľstvo, alebo label, zakladá aj Pil C, ktorý dostal názov Comebackgang. Pil C a spol. zvolili zaujímavú taktiku vydávania singlov, keďže svojim poslucháčom pravidelne každý štvrtok ponúkali novú skladbu, tzv. CBG štvrtky, a vďaka tomu dokázal tento interpret vystupovať na veľkých pódiach bez toho, aby mal vydaný jediný album a to dodnes býva raritou. Pôsobí tu aj raperka Luisa, ktorá tento label obohatila  o zaujímavý štýl svojej hudobnej tvorby, napríklad v piesňach “Carmen”, “Kedysi”, “Dôležité” alebo “Viac”.

Aless, po štarte v Podzemgangu, začala vydávať na svoj YouTube kanál single ako “Narodená pre výhru”, kde môžeme počuť prvky sneak diss-u na speváčku Dominiku Mirgovú, Sima sa skôr snaží obhájiť fakt, že aj ženy majú na slovenskej rapovej scéne svoje miesto, čoho dôkazom môže byť aj jej debutový album Femina.

  Medzi ďalších členov Comebackgangu patrili Fobia Kid, Dymer Surovec, BigHorse alebo producentské duo ConspiracyFlat, ktorí však po čase z labelu odišli a založili si vlastné zoskupenia, pretože ich predstavy o hudbe boli až príliš odlišné od ostatných členov vydavateľstva. Comebackgang obsahuje aj veľké meno, čo sa týka hudobných produkcií, resp. beatov. Medzi najprogresívnejších tvorcov hip-hopových podmazov patrí rodák z Bratislavy vystupujúci pod aliasom SpecialBeatz, ktorý sa podieľal na nespočetnom množstve skladieb, čo dosiahli mimoriadny úspech medzi poslucháčmi. Väčšinu beatov poskytol na albumy kolegu Pil C-ho Hype, V rádiu hral Elán, keď umrel Tupac, či 2086, alebo aj u Otisa na albume OTIS v “Ja vs. celý svet”, u Strapa na Poschod13 oi. v “Tak ti treba” alebo “Sebaklam”, či u Separa na OG vo virálnej skladbe “Ahoj ahoj čo ty”. Stal sa aj jedným z mála beatmaker-ov, ktorý vydal svoje producentské albumy Barter a No Cap, a tie zožali mimoriadny úspech aj z toho dôvodu, že si sem pozval dôležitých hostí ako Separ, Kali, Rytmus, Čis T alebo Pil C, Otis či Ego. Peter Pann je tiež veľmi známym producentom v našich končinách a tiež má na svedomí album Progress, kde ale skôr počuť prvky tanečnej hudby, konkrétnejšie latina. Spolu s ním sa do latina začal angažovať aj petržalský Kali, ktorý tento žáner na Slovensku prakticky ovládol a jeho skladby sa hrali aj v mainstreamových rádiách, ako napríklad “Nejsom ten pravý”, “Taká tá”, “Aj ty” alebo “Púšťam ťa”, či “Ja sa na tom bavím”. Veľmi úspešné boli aj piesne s raperom, ktorý si zamiloval Kubu Čis T, pretože úspech zožali ich spoločné “Je to ako má byť” s vokalistom Mišom Bielym alebo “Uvoľni sa”.

Väčšina umelcov, ktorí sa radia k špičke slovenskej rapovej scény, často navštevovali mesto Pezinok z toho dôvodu, že sa tam nachádza veľmi kvalitne zariadené nahrávacie štúdio La Familia de Sangre a jeho majitelia sa na základe dôkladného študovania zvuku, a samozrejme aj prirodzeného talentu, dokázali vypracovať na vrchol scény, pretože to sú členovia skupiny Nerieš Matej Straka a Matej Gábriš, známy pod umeleckým menom Gabryell. 

  V roku 2017 prichádza aj k nám tzv. Soundcloud rap, alebo mumble rap. Soundcloud je celosvetová internetová stránka určená menej známym umelcom, aby tam svoju tvorbu zdieľali. Jeden z najznámejších mumble raperov u nás je určite Dokkeytino, ktorý sa spočiatku nestretol s prílišným pochopením zo strany bežných poslucháčov hip hopovej hudby, ale našli sa aj takí, ktorí si uvedomovali, že hudba, aj rapová, sa neustále mení a vyvíja. V tomto subžánri nie je na prvom mieste výpovedná hodnota vo forme textu, ale skôr sa tu umelci zameriavajú na to, ako hudba znie a to je dôvodom, prečo to ľudia na prvé vypočutie odsúdili. Postupom času tento štýl okúsili aj dlhodobo známe mená našej rapovej scény, ako napríklad aj Separ v pesničke hudobníka Frayer Flexking “žijem BEST život” alebo na albume  HUHU skupiny, ktorej je členom, DMS “Hviezdy”. Práve Frayer Flexking je jedným z umelcov, ktorého si všimol bývalý člen skupiny Dramatikz, Radikal Chef. Na Slovensku začali pôsobiť ďalší mladí ľudia, či už raperi, ako už spomínaný Frayer Flexking, Dokkeytino a ďalší. Okrem toho, že umelci ako Otis, Majk Spirit, Separ alebo Radikal Chef spoluprácou  s týmito mladými umelcami podporujú nové talenty, tak sa sami niečo nové naučia, pretože spôsoby tvorenia hudby sa stále vyvíjajú a to aj im pomáha zostať relevantným aj pre mladšieho poslucháča. 

Autor: Miroslav Braun

Odberajte novinky

Vaše prihlásenie na odber sme úspešne zaregistrovali.
Vaše predplatné sa nepodarilo uložiť. Prosím skúste znova.