Sociálne siete, ako Facebook alebo Instagram, poskytujú umelcom možnosť priamo s fanúšikmi interagovať, preto sa ich snažia tvorcovia čo najviac používať a spájať sa s poslucháčmi, ktorí im môžu posielať okamžitú spätnú väzbu. Práve účty na platforme Instagram raperov Rytmusa, či Separa patria medzi účty s najväčším množstvom sledujúcich, tzv. followerov, na Slovensku a tí prostredníctvom tejto aplikácie zdieľajú svoje nové skladby, či produkty, ktorým buď oni sami robia reklamu, alebo ich sami navrhujú a vytvárajú ako napríklad ich vlastné značky oblečenia, ako príklad môžeme uviesť Separovu značku oblečenia, kedysi Pirát Army, ktorá si neskôr osvojila viac celosvetový názov Hood Hero.

  Okrem propagácie výrobkov, za ktorými stoja daní hudobníci, slúžia sociálne siete pre umelcov ako miesto, kde sa môžu slobodne vyjadriť a/alebo vysvetliť ako funguje tvorba hudby a dáva to možnosť fanúšikom nahliadnuť do zákulisia. 

  Existuje aj ďalšia kategória, ktorá je na slovenskej scéne pomerne nová, stáva sa pomaly, ale isto populárnou, má prvky hip hopu a býva označovaná ako hyperpop a jej fanúšikovia a zároveň aj tvorcovia zväčša patria do Generácie , no najznámejším umelcom, ktorý začal tvoriť skladby tohto žánru u nás, je námestovský Fobia Kid. Množstvo umelcov sa prikláňa k názoru, že sa im páči fakt, že sa aj slovenská hip hopová scéna rozširuje do všelijakých podžánrov a každý poslucháč hudby si v nej dokáže nájsť to svoje. Trošku ťažšie to zvyknú brať starší fanúšikovia, ktorí zvyknú byť kritickí k tomu, keď si artista vyskúša nový spôsob znenia jeho skladby a zvyčajne to odsúdia, no na druhú stranu to priláka nové mladé publikum, ktoré si rado vypočuje nový zvuk a kreativitu daného rapera. Tak, ako každý hudobný žáner, tak aj hip hop sa každým dňom vyvíja, mení a evolvuje, preto sa nemusíme čudovať tomu, že jeho prvky ovplyvnili a inšpirovali aj ostatné hudobné štýly a nemožno spochybniť, že jeho popularita bude naďalej stúpať.

Autor: Miroslav Braun

Odberajte novinky

Vaše prihlásenie na odber sme úspešne zaregistrovali.
Vaše predplatné sa nepodarilo uložiť. Prosím skúste znova.